Φωτογραφία της Εβδομάδας
Ο κυρίαρχος του ερέβους
Κόρακας (Corvus corax) στον Όλυμπο
Όλες οι «Φωτογραφίες της Εβδομάδας»Ο Στικταετός (Clanga clanga, μέχρι πρόσφατα Aquila clanga) είναι ένας μεσαίου μεγέθους αετός (άνοιγμα φτερών έως 1,80 μ.). Είναι πουλί προσαρμοσμένο στο αλλοτινό περιβάλλον της Παλαιαρκτικής, δηλαδή σε δασωμένες περιοχές χαμηλού υψομέτρου με λίμνες και ποτάμια, ένας τύπος περιβάλλοντος που συρρικνώθηκε δραματικά μέσα στον 20ο αιώνα. Στις περιοχές διαχείμανσης αναζητά ανοιχτές εκτάσεις και υγότοπους, όπου μπορεί να κυνηγά εύκολα.
Μοιάζει στο γενικό σχήμα και τα καφετιά χρώματα με τον Κραυγαετό (Clanga pomarina), ο οποίος είναι ωστόσο μικρότερος. Διακρίνεται από άλλους αετούς από τις δύο σειρές ανοιχτόχρωμα στίγματα στην κάτω πλευρά της φτερούγας.
Στις περιοχές αναπαραγωγής κυνηγά μικρά θηλαστικά και πουλιά, ενώ στις ζώνες διαχείμανσης διευρύνει τη γκάμα διατροφής του από μεγάλα έντομα μέχρι πάπιες και ερωδιούς. Συνήθως πλανάρει πάνω από τους υγροτόπους αναζητώντας μοναχικά ή ασθενικά παρυδάτια.
Το είδος είναι ένα από τα λιγότερο καλά μελετημένα σε ότι αφορά την οικολογία, τις απειλές και κυρίως τους πληθυσμούς. Στην Ευρώπη, όπου εκτιμάται ότι αναπαράγονται περίπου 800 ζευγάρια, θεωρείται σπάνιο και προστατεύται αυστηρά. Η καταμέτρηση του πληθυσμού φαλκιδεύεται λόγω της ομοιότητας του είδους με τον πολυπληθέστερο Κραυγαετό.
Ο Στικταετός είναι χειμερινός επισκέπτης στην Ελλάδα. Τον συναντάμε κυρίως γύρω από μεγάλους υγροτόπους και ανοιχτές εκτάσεις.
Κόρακας (Corvus corax) στον Όλυμπο
Όλες οι «Φωτογραφίες της Εβδομάδας»